Дебютното изстрелване на “HTV-X е планирано за 2022-ра година.  Сред превозените

...
Дебютното изстрелване на “HTV-X е планирано за 2022-ра година. 
Сред превозените
Коментари Харесай

УСПЕХ: Последният японски кораб Кунотори бе прикачен към Международната космическа станция!

Дебютното изстрелване на “HTV-X ” е планувано за 2022-ра година. 

Сред превозените през днешния ден хранителни запаси на МКС са шест нови литиево-йонни акумулатори, които по-нататък астронавтите ще инсталират от външната страна на орбиталния комплекс. Бе доставен и нов конфокален микроскоп, който ще разреши проучването на флуоресценцията на биологични проби, както и галактически телескоп iSIM, който ще бъде инсталиран от външната страна на МКС и ще снима Земята в действително време.

Корабът ще остане прикачен към американския модул на станцията “Хармъни ” в продължение на близо два месеца, след което астронавтите ще го отделят и “Кунотори ” ще изгори в атмосферата. По сходен метод завършват задачите на съветските кораби “Прогрес ” и на американските “Сигнус ”. Единствено “Драгън ” на СпейсЕкс има дарба да връща потребен товар от орбита на Земята. Напомням на читателите, че неотдавна последният транспортен съд от серията “Драгън 1 ” бе пенсиониран и занапред нататък в космоса ще лети единствено “Драгън 2 ” в товарен или пилотиран вид, респективно именувани “Карго Драгън ” и “Крю Драгън ”. Дебютното пилотирано изстрелване на “Крю Драгън ” с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли ще е реалност до броени дни (на 27-ми, 30-ти май или при започване на юни), а първият “Карго Драгън ” ще излети през втората половина на актуалната година. 

Японските кораби от ново потомство “HTV-X ”, сходно на “Драгън ”, също ще имат спускаем модул, допускащ връщането на потребен товар на Земята. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР